7 Haziran 2023 Çarşamba

Türk burjuva (ve küçük-burjuva) ideolojisinin temel bir dogması: halk kafasızdır. (Hikmet Kıvılcımlı'dan)

"... Burnunun ucunu göremeyen burjuva ve küçükburjuva aydınlığının bir inancı daha var: O, burjuva terörüyle susturulmuş ve kırtasiyeci burjuva devlet cenderesiyle bezdirilmiş ve sindirilmiş olan halkın, yani (İşçi + Köylü)nün cahil, siyasetten anlamaz, kafasız ve ilh. olduğuna oldukça inanmış görünür. Onun için burjuvazinin "lisan-ı hâl" ile: "Ne yapalım, bu cahil, kafasız halktan da memleket işleri hakkında fikir soramayız ya!" tarzındaki küstah demagojisine bayılır. Ve Mülkiye memuru, Eğitim Müdürü ve Şeyh efendilerinin "aydın"lığına, kafalılığına pek güvenir. 

Kemalizm'in yakın tarihinde, boş inançlar ve önyargılar içinde boğulmuş kalmış burjuva aydınlığının, kafasızlıkta ve beyinsizlikte nerelere kadar varabileceğini, bizzat Mustafa Kemal'in suratına bir balgam gibi tükürülürken görüyoruz: 

Gazi Bursa'dadır. Bütün aydın memurlarla fikir alışverişinde bulunacak. Daha iki üç sene önce Ankara sokaklarında oraklı çekiçli işçi yığınları saltanat iskeletini süngülemek gerektiği sloganını atmıştır. Bunu bilen burjuvazi, saltanatı kaldırmıştır. Gazi, bulunduğu binanın duvarında başını kaldırınca ne görse beğenilir? Kocaman bir levhanın üstünde, "Yaşasın Cumhuriyet" zannedeceksiniz, hayır: "Yaşasın Meşrutiyet"!? 

İşte Kemalizm bu çapta aydınlarla "temas" ve fikir paylaşımında bulunuyordu. Burjuvazi ve burjuva aydını, hâlâ yirmi sene önce bıraktığımız yerde otluyordu. Fakat köpeksi bir burjuva finosu aşağılık ruhunun bütün iftirası ile o muazzam beyinsizliği yine "Halk"a yüklemeye kalkıyor ve diyor: "Demek ki halk, hatta halkı devlet adına, hükümet adına idare edenler hâlâ Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin gerçek yapısını anlamamışlardı?" "(Yaşasın Meşrutiyet) levhasını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının gözü önünde bulundurmanın anlamını başka türlü açıklamak mümkün değildi." (Siirt Milletvekili Mahmud, "Gazi ve Devrim", Milliyet, 2.2.1930) 

Halbuki bu it, pekâlâ görmüş ve bilip duruyordu ki bağımsızlık mücadelesi esnasında halkın, yani (İşçi + Köylü)nün iyi kötü temsilcisi olan "Halk İştirakiyyun Partisi"nin fikir yayıncısı Yeni Hayat bir karikatüründe taçlı Osmanlı saltanatını bir iskelet şeklinde yapmış, süngületirken, artık bu iskelet de niye duruyor? sorusunu soruyordu... Ve beyinsizliğin bu şaheserini gösterense burjuva aydınlığıdır. ” 

(Dr. Hikmet Kıvılcımlı, Yakın Tarihten Birkaç Madde, Yol)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder