25 Mayıs 2023 Perşembe

Sigorta şirketlerinin halk isyanları nedeniyle ödediği tazminatlar terörizm gerekçesiyle ödedikleri tazminatları solladı

Marx’ın da belirttiği gibi sigorta şirketleri kendi çıkarları gereği bazı olguları nesnel ve gerçekçi bir biçimde yorumlamak zorundadırlar. Aşağıda emperyalist burjuva çevrelerin görüşlerini yansıtan Financial Times gazetesinde yayınlanan bir makalenin özet çevirisini sunuyoruz. Bu makalede, sigorta şirketlerinin son yıllarda halk isyanlarının sayısının arttığını saptadıkları ve gelecekte daha da artacağını öngördükleri ortaya konulmaktadır. - İSK. 

...

Halk isyanları 2015 yılından bu yana sigortacılara 10 milyar dolardan daha fazlasına mal oldu. Bu rakam, sigortacıların aynı dönemde terörizm nedeniyle ödedikleri yaklaşık 1 milyar dolardan çok daha fazla. Bu durum sigorta şirketlerini endişelendiriyor ve primlerin yükselmesine sebep oluyor.

Bu tutar, bir sigorta şirketi olan Howden'ın bir raporunda yer almaktadır. Bu rapor, artan geçim sıkıntısının ve diğer sosyal baskıların neden olduğu ve sosyal medyanın körüklediği “genel memnuniyetsizliğin” artması sonucunda, grevler, isyanlar ve halk hareketlerine karşı yaptırılan sigortalarda talep edilen tazminatların sayısal ve parasal olarak nasıl arttığını ortaya koyuyor. Söz konusu sigortalar, bu tür durumlarda mülk sahiplerine uğradıkları zarar karşılık olarak tazminat ödenmesini öngörmektedir.

Howden şirketinde bir yönetici olan Tom Bradbrook, Financial Times'a verdiği demeçte şunları söyledi: "Son 20 yılda neredeyse hiç zarar etmediğimiz bir piyasadan ciddi zararlar ettiğimiz bir piyasaya geçtik."

Rapor, 2019'da Şili'deki  gösterilere (yer yer şiddet ve yağma olaylarının yaşandığı bu gösterilerden süpermarketlere, eczanelere ve ulaşım altyapısına zarar verilmişti); ertesi yıl ABD'deki “Black Lives Matter” protestolarına (20 eyalete yayılan bu protestolar pek çok şehirde vandalizme, yağma olaylarına ve bunların sonucunda ciddi sigorta tazminatı ödenmesine yol açmıştı) ve sigortacılara bir darbe daha vuran 2021 Güney Afrika isyanlarına dikkat çekiyor. 

Howden şirketi, Güney Afrika'da son yıllarda grevler, isyanlar ve halk hareketleri nedeniyle ödenen tazminat miktarının doğal afetler için verilen tazminat miktarını aştığını söyledi.

Bazı sigortacılar bu duruma sigorta teminatlarını iptal ederek ve sigorta primlerini genel olarak yükselterek yanıt verdi. Mülkleri savaşa bağlı hasarlara karşı koruyan sigorta poliçelerinin primleri 2018'den bu yana yüzde 80 arttı.

Bu primler 2018 yılında en düşük seviyesine ulaşmıştı. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, siyasi şiddet olaylarını sigortalayan firmaları çok etkiledi; özellikle de bu ülkede faaliyet gösteren batılı şirketlere, yıkılan binalar için verilen tazminatlar çok yüksek boyutlara ulaştı. 

Howden bu yılın da çok kötü başladığını söyledi çünkü Brezilya ve Peru'daki protestolar nedeniyle zararlar daha da artmıştı. Bradbrook, Fransa'daki emeklilik yasası protestolarının ve ABD’deki Black Lives Matter isyanlarının gösterdiği gibi, büyük ekonomilerdeki çalkantıların sigortacıları giderek daha fazla endişelendirdiğini belirtti.

Alman sigorta şirketi Allianz'ın bu yılın başlarında yayınladığı bir raporda, grev, isyan, ve halk hareketi vakalarının "son yıllarda sadece artmakla kalmayıp, daha yoğun ve yıkıcı hale geldiği" vurgulandı.

Financial Times, 17.4.2023
https://archive.is/mUF57



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder