15 Ekim 2022 Cumartesi

"DİP"in kapitalizm altında "işçi denetiminde kamulaştırma" hayalleri

 "Devrimci İşçi Partisi"nin (siz sosyal-demokrat-troçkist küçük-burjuva partisi okuyun) yayın organı Gerçek Gazetesi; TİP, TKP, ÖDP, EMEP vb. diğer lafta "sosyalist" ve "komünist" özde sosyal-demokrat partilerin yayın organları gibi Bartın'daki işçi katliamını kapitalistlerin iktidarı altında devletçiliğin propagandası için bir fırsat olarak görmüş ve şunları yazmış

"Kaybettiğimiz işçilerin ailelerine, tüm maden işçilerine ve emekçi halkımıza başsağlığı diliyoruz. Ölümlere çözüm işçi denetiminde kamulaştırmadır. Madenler, madenlere ömrünü veren işçilerin denetiminde olmalı!"
"DİP" şefleri lafa gelince "Leninist" geçinmekten de asla geri durmazlar. Fakat bu lafta Leninist özde troçkist baylar ve bayanlar, Lenin'in bu konuda söylediklerini ya hiç okumamışlar ya da okudularsa hiç anlamamışlardır. Lenin sosyalist bir devrim başlamadan "kamulaştırma" şiarını atarak asgari programla azami programı karıştıran Hollandalılar ve Radek'le dalga geçmiştir: 

"... Hollandalıların programı Zimmerwald Solu temsilcilerinin eline 5-8.II.1916 tarihleri arasında Bern’de yapılan Uluslararası Sosyalist Komisyon’un toplantısında geçti.

... 1915 ilkbaharında kaleme alınan orijinal tezlerin yazarı bu programı öyle çok beğendi ki, şöyle dedi: “Aslında ben de bunun dışında bir şey söylemedim” (ilkbahar 1915’te), “Hollandalılar meseleyi sonuna kadar düşündüler”, “onlarda ekonomik yan —bankaların ve büyük üretimin (büyük işletmelerin) kamulaştırılması” “ve politik yan— başka şeylerin yanısıra Cumhuriyet var. Bu tamamen doğru!”

Gerçekte ise Hollandalılar “sonuna kadar düşünmek” yerine hiç düşünülmemiş bir program sunmuşlardır. Bizde bazı insanların iyice incelenmemiş en yeni şeyleri benimsemeleri Rusya’nın talihsizliğidir...

1915 tezlerinin yazarı, “Sosyal-Demokrat” yazı kurulunun 8. maddede (“Somut görevler”) “bankaların kamulaştırılması” talebini, hem de “derhal” sözcüğünü ekleyerek (artı “diktatoryal önlemler”) ileri sürerken kendi “kendisi” ile çeliştiğini düşünmektedir. “Ve Bern’de aynı meseleden dolayı da nasıl da üzerime saldırmışlardı!” diye feryat ediyor 1915 tezlerinin yazarı öfkeyle, 1915 ilkbaharında Bern’de yapılan tartışmaları kastederek.

Bu yazar “küçük bir meseleyi” unutmuş ve farketmemiştir: “Sotsial-Demokrat” yazı kurulu 8. maddede son derece açık biçimde iki durumu incelemiştir: I. Sosyalist devrim başlamıştır. Bu durumda, deniyor orada, “bankaların derhal kamulaştırılması” vs. II. durum: Sosyalist devrim başlamamıştır, o zaman bu güzel şeylerden henüz söz etmemek gerekir." (Lenin, Gelişen “Emperyalist Ekonomizm" Eğilimi Üzerine, Ulusal ve Sömürgesel Ulusal Sorun Üzerine derlemesi, İnter Yay., içinde, s. 398-399)

Demek ki Leninizme göre "işçi kontrolü", "kamulaştırma" gibi sloganlar ancak proletaryanın sosyalist devrimi başlamışsa ve böyle bir devrim için doğrudan mücadele (yani silahlı ayaklanma) sloganı ile birlikte savunulabilir, aksi halde bu burjuvazinin iktidarı altında yapılabilecekler hakkında tamamen sosyal-demokrat, reformist hayaller yaratmaya varır. 

Lenin'in bu kesin anlayışından hareket eden Komünist Enternasyonal Programı'nda (1928) da bu konuda şunlar söylenmiştir: 

"... Eğer devrimci yükseliş durumu yoksa, komünist partiler, emekçilerin günlük sıkıntılarından yola çıkarak, kısmi sloganlar ve kısmi talepler öne sürmeli ve bunları Komünist Enternasyonal'in ana hedefleriyle bağlantı içerisine sokmalıdırlar. Fakat bu durumlarda partiler, devrimci bir durumun varlığını önkoşul alan ve başka bir durumda ise kapitalist örgütler sistemi ile kaynaşmanın sloganı haline gelen geçiş sloganları (örneğin üretimin denetlenmesine ilişkin slogan ve benzerleri) atmamalıdır." (Komünist Enternasyonal Programı, Bölüm VI, Kısım 2.) 

Leninist program anlayışı yerine, asgari ve azami program ayrımının kaldırılması adına ikisinin de işlevsizleştirilmesinden ve tasfiye edilmesinden ibaret olan Troçki'nin anti-Marksist "geçiş programı" anlayışını koyan troçkistler bu dersi hiç bir zaman öğrenememiştir ve üstatlarını inkar etmedikleri sürece öğrenmeleri de imkansızdır çünkü bütün dünyada troçkizmin alameti farikası Troçki'nin "Geçiş Programı"nın kabul edilmesidir. 

İşçi Sınıfının Kurtuluşu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder